Evrende 2 farklı dünya vardır ve bunları yöneten iki yasa… Biri bizim yaşadığımız makro evren; newton yasaları (klasik fizik) , diğeri atomlar evreni yani mikro evren; kuantum yasaları, kuantum teorisi ve mekaniği.
Bu evrende parçacıklar
– Birden fazla yerde aynı anda olabilir (süperpozisyon),
– Uzay ve zamana bulaşan dalgalar gibi davranabilirler (dalga-parçacık ikililiği),
– Çok uzaklarda da olsalar birbirleriyle bağlantılı olabilirler [Dolanıklık (entanglement)]
– Tek bir kuantum durumunda bir araya gelip tek bir dalga fonksiyonuna uyabilirler [Bose – Einstein Bozunumu (Condensates)]
– Ve hiç bir zaman konum ve momentumu (esas itibari ile hız) aynı anda tespit edilemez.(HEİSENBERG BELİRSİZLİK İLKESİ) Yani elektronu inceleyebilmek için bir foton (ışın) gönderdiğimizde de fotonun etkisiyle sistem bozulacak, bundan böyle incelediğimiz sistem ‘esas’ sistem değil bizim etkimizle ‘değişmiş’ sistem olacaktır. “Hiçbir varlık aynı anda tam belirlenmiş momentum (bu esas itibari ile hız demektir) ve tam belirlenmiş pozisyona sahip değildir. Bu bizim ölçüm cihazımızın eksikliğinden kaynaklanan bir netice değildir. Bu sadece, örneğin bir elektronun, aynı anda hem konumunu hem momentumunu ölçemeyiz demek değildir.Bu bir elektronun aynı anda belli bir konum ve belli bir momentuma sahip olmaması demektir. Herhangi bir anda, elektronun kendisi nerede olduğunu ve nereye gittiğini bilemez* .
*( Q is for Quantum Particle Physics From A to Z, John Gribbin, Sayfa 509 )
http://www.physicisttv.com